USA-resa gav inspiration till fjolårsstipendiat

– Herren såg att jag behöver en uppmuntran, säger Hans Hernberg Bratt, som till vardags är diakon i S:ta Clara kyrka, Stockholm och var en av dem som fick stipendium från Evangelistfonden förra året. Pengarna använde han till en studieresa till USA.

 

Hans Bratt Hernberg diakon i St:a Clara kyrka fick också utmärkelsen som årets Evangelist

 

– Stipendiet gjorde det möjligt för mig att i juni förra året resa runt i USA, för att träffa vänner och hämta inspiration. Jag träffade bland annat en lovsångspastor i Jacksonville, Florida och åkte dessutom till Kalifornien där jag besökte en gatukyrka i Hollywood för att vara med på deras utåtriktade verksamhet och se hur de jobbade, berättar han och beskriver hur stipendiet kom helt i rätt ögonblick.
– Det blev en stor inspiration för mig. Jag hade arbetat hårt och Herren såg att jag behövde en uppmuntran.

Hans Hernberg Bratt, som själv har lämnat drogmissbruk bakom sig, är som diakon ute nästan varje dag för att träffa folk och ägnar mycket av sin tid till uppsökande verksamhet. Det innebär även att han tillbringar tid på Sergels torg.
– Responsen är både och. Många är väldigt positiva, särskilt utsatta människor som hemlösa och missbrukare. Vi erbjuder Jesus och omvändelse, det är det vi bär fram. Vi är tydliga med evangeliet, även om vi bjuder på kaffe och bullar, säger han och beskriver hur de flesta har en öppen attityd.
– Vi får be med någon varje vecka. Under vissa perioder är det en eller flera per dag. Strax efter förra årets Jesusmanifestation var det lättare att berätta om Jesus. Folk kom till och med in själva i kyrkan och frågade om saker.

Förutom Hans Hernberg Bratt, så var ungdomsevangelisten Viktor Paulsson, Visby, en av förra årets stipendiater, medan evangelisten Barbro Wallin, Alfta, fick fjolårets ”hedersstipendium”.

Viktor Paulsson arbetar på Frälsningsarméns kår i Visby och är en uppskattad ungdomsevangelist både i och utanför Frälsningsarmén. Barbro Wallin är väl känd i Sverige och var under flera årtionden varit en av Pingströrelsens mest framträdande kvinnliga evangelister. Barbro och hennes framlidne make Åke reste ofta tillsammans som evangelister.

Stipendierna delades även i fjol ut vid ett högtidsmöte i Frälsningsarmén.

Text: Evangelistfonden och Världen Idag

Foto: Truls Busch-Christensen